Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) elenmemiş arpa unundan pişen ekmeği yerdi ve bu ekmeğin tüm peygamberlerin ekmeği olduğunu söylerdi. Demek ki, arpanın derin bir sırrı vardır.

ARPA HER DERDE DEVA 

Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) elenmemiş arpa unundan pişen ekmeği yerdi ve bu ekmeğin tüm peygamberlerin ekmeği olduğunu söylerdi. Demek ki, arpanın derin bir sırrı vardır.

•Arpa B vitamini kompleksi, demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, selenyum, çinko, bakır, protein, amino grup asitler, diyet lifi, beta glukan ve çeşitli antioksidanlar açısından zengin bir tahıldır. Sadece yiyerek değil aynı zamanda arpa suyu olarak oldukça sağlıklı bir içecek hazırlayabilir, bütün bu besinlerden faydalanabilirsiniz.

•Suda kaynatılarak elde edilen arpa suyu mesane, böbrek ve safra kesesi ağrılarına, karaciğer ve dalak hastalıklarına, göğüs hastalıklarına, nezleye, yüz sivilcelerine, raşitizm hastalığına, egzama, sedef ve uyuz kaşıntılarına iyi gelir. Ateşi düşürür, balgamı söker, ishali önler.

•Tohumluk (kabuklu) arpa 8-10 saat ıslatıldıktan sonra aynı suda 1,5-2 saat kaynatılır ve süzülür. Arpa suyu bal ile karıştırılır ve anne sütünden mahrum kalan çocuklara, halsiz yaşlılara, ameliyat geçirenlere verilir. Yukarıda sayılan hastalıklara ve ayrıca kalp hastalarına çok faydalıdır.

•Arpa samanı yarım saat düşük ateşte kaynatılarak içilir ve banyo esnasında küvete doldurulan suya katılırsa, böbrek ve mesane taşlarını düşürür. Arpa yerine aynı şekilde yulaf da kullanılabilir.

•Dövülmemiş arpa öğütülerek ılık su ile karıştırılır, 2-3 dakika kaynatılır, bal ve zencefil, veya muskat veya tarçın tozu eklenir. Kahvaltı veya akşam yemeği olarak yenir.

•Düzenli olarak arpa suyu içmek genel sağlık sorunlarına yardımcı olabilmektedir. Vücudu besleyen arpanın suyunu içebildiğiniz gibi buna ek olarak salatalara, güveç ve buharda pişirilmiş sebzelere ekleyerek tüketebilirsiniz.

•Arpa suyu içmek idrar yolu enfeksiyonları için oldukça doğal bir çözümdür. Doğal bir diüretik olan bu su, toksinleri ve bakterileri vücuttan idrar yoluyla atmaktadır.

•Lif ve beta-glukan içeriği uzun süre tok kalmak için yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda, arpa suyu içmek metabolizmayı uyarmaktadır. Böylece kilo vermek için destekçi olabilmektedir.

•Arpa suyu kan kolesterol düzeylerini düşürmek için etkilidir. Bu nedenle, kalp hastalığına yakalanma riskini azaltmaktadır.

•B vitamini ve niasin içeren arpa suyunun, anti-inflamatuar ve lipid değiştiren etkileri sayesinde ateroskleroz gelişimini yavaşlatmaya yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

•Arpa suyu kabızlık, hemoroit ve gastrit gibi sindirim sorunlarını tedavi etmek için faydalıdır.

•Arpa suyu beta-glukanlar (çözünür lif tipi) sayesinde yemekten sonra glikoz emiliminin yavaşlatılması ve glikoz, insülin artışını azaltmaktadır.

•Arpa suyu vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır. Böylece cilt sağlığını korumaktadır. Aynı zamanda akne ve tıkanmış gözenekler için de iltihabı azaltarak destekçi olmaktadır.

•Arpa suyu sıcak yaz günlerinde serinletici bir içecek olabilmektedir. Ayrıca, bu sağlıklı içecek beslenme sağlar ve kan dolaşımını artırır.

•Besinlerle yüklü olan arpa suyu, hamile kadınlar için harika bir sağlık içecektir. Artı olarak, sindirimi kolaylaştıran arpa suyu kabızlık ve sabah bulantıları için bir çare olabilmektedir. Gebelik sırasında oluşabilecek mantar enfeksiyonlarını da önlemektedir.

•Arpa suyu bağışıklık sistemi için gerekli olan besinleri fazlasıyla barındırmaktadır. Soğuk algınlığı, grip, mide gribi gibi çeşitli hastalıklar ve enfeksiyonları defetmek için vücudun savunma mekanizması güçlendirmektedir.

•Mükemmel bir demir ve bakır kaynağı olan arpa suyu anemi ve yorgunluğun yaşanmasını önlemeye yardımcı olmaktadır.

-Arpanın zararları-

Ağız yoluyla uygun miktarda tüketilen arpa, çoğu insan için güvenli olarak kabul edilmektedir. Bazen arpa unu astıma neden olabilmektedir.

Hamilelik ve emzirme:

Uygun miktarda ağız yoluyla tüketildiğinde arpa bu dönemler için güvenli olarak kabul edilmektedir. Ancak, arpa filizi güvenli değildir, bu nedenle hamilelik sırasında yüksek miktarlarda yenmemelidir. Emzirme döneminde arpa tükenmenin tamamen güvenli olup olmadığıyla ilgili yeterli bilgi yoktur. Bu nedenle, güvenli tarafta kalmak için uzak durmakta fayda vardır.

Çölyak hastalığı veya glüten hassasiyeti:

Arpa tüketimi glüten hassasiyetini ve Çölyak hastalığı daha da kötüleştirebilir. Arpa kullanmaktan kaçının.

Tahıl alerjisi:

Çavdar, buğday, yulaf, mısır ve pirinç gibi diğer tahıl tanelerine duyarlı kişilerde arpa tüketimi alerjik reaksiyona neden olabilir.

Diyabet:

Arpa, kan şekeri düzeylerini düşürebilmektedir. Diyabet ilaçlarının sağlık kuruluşu tarafından ayarlanması gerekebilir.


(Dr. Aidin Salih)